loader image

Američka transformacija

 

U Americi je „Hamburg steak“ evoluirao u moderni burger. Priča kaže da je Charles Nagreen, poznat kao „Hamburger Charlie“, bio jedan od prvih koji je posluživao mleveno meso između dva parčeta hleba na sajmovima krajem 1800-ih. Njegov cilj je bio da omogući posetiocima da jedu na brzinu, bez potrebe za viljuškama i noževima.

Postoji nekoliko mesta koja tvrde da su „izumila“ prvi burger. Jedna od najpoznatijih tvrdnji dolazi iz New Havena u Konektikatu, gde je Louis Lassen 1900. godine navodno napravio prvi burger za gosta koji je tražio brz obrok za poneti. Lassen je u tom trenutku stavio mleveno meso između dva parčeta tosta, čime je stvorio oblik današnjeg hamburgera.

Uspon burgera i globalizacija

 

Burgeri su počeli da dobijaju na popularnosti tokom ranih 1900-ih, posebno sa otvaranjem lanca brze hrane White Castle 1921. godine. Lanac McDonald’s, osnovan 1940-ih, ubrzao je ekspanziju burgera kao simbola brze hrane. Tokom Drugog svetskog rata, američki vojnici su hamburger doneli u Evropu, gde je ubrzo postao popularan na međunarodnom nivou.

Sa globalizacijom, burger je evoluirao u bezbroj varijacija, od tradicionalnih goveđih pljeskavica do vegetarijanskih i veganskih alternativa. U mnogim kulturama, burger je prilagođen lokalnim ukusima – u Japanu se može naći burger sa pirinčanim kolačima umesto hleba, dok u Indiji postoji McAloo Tikki burger, prilagođen lokalnim prehrambenim navikama.

Kako je nastao burger?

Burger, jedno od najpopularnijih jela širom sveta, ima bogatu i složenu istoriju koja obuhvata različite kulture i kontinente. Njegovo poreklo seže unazad kroz vekove, a današnja verzija je evoluirala kroz niz događaja i kulturnih uticaja.

Rani oblici i "Hamburg steak"

 

Početak priče o burgeru može se pratiti sve do 13. veka, kada su mongolski ratnici, tokom svojih dugih jahanja, konzumirali komade sirovog mesa koji su omekšavali ispod sedla. Ova tehnika kasnije je usvojena u Evropi, gde se razvila u jelo poznato kao „tartar biftek“. U 19. veku, u nemačkom gradu Hamburgu, „Hamburg steak“ postao je popularan kao jelo od mlevenog mesa, često začinjeno i oblikovano u pljeskavicu.

Krajem 19. veka, nemački imigranti doneli su „Hamburg steak“ u Sjedinjene Američke Države, gde je jelo postalo vrlo popularno među radnicima i trgovcima.

Нема производа у корпи.

sr_RS